Kimi zaman arkadaş çevresi ile, kimi zaman ailece vakit geçirilen anlarda ve hatta özel günlerde yiyecek ziyafeti yapmak kişilere oldukça keyifli geliyor. Özellikle yılbaşı, doğum günleri gibi önemli günlerde birçok insan, gıdaları dikkat etmeden ve fazla oranda tüketiyor. Bu gibi durumlarda tüketilen besinlerden kaynaklanan bazı ters reaksiyonlara rastlanabiliyor. Zaman geçtikçe belirli bir besin öğesini tükettikten sonra insan vücudu bazı alarmlar veriyor ve beyne mesaj gönderiyor. Bu mesajları nasıl algılayabiliriz? Vücudumuz bize ne anlatmak istiyor olabilir?
![]() |
Gıda İntoleransı Nedir? Gıda duyarlılığı olarak da bilinen gıda intoleransı, sindirim sisteminin tüketilen besindeki bir maddeye karşı verdiği ters reaksiyon olarak tanımlanıyor. Bu ters reaksiyonlar kişiden kişiye ve besinlere göre değişiklikler gösterebiliyor. Mide ağrısı, ishal, şişkinlik ve kusma gibi birçok semptom tüketim yapıldıktan sonra gıda intoleransı belirtileri ile açığa çıkabiliyor. Tüketilen besinin miktarı gıda toleransın şiddetini etkiliyor. İşlenmiş gıdaların fazla tüketimi, geçirilen hastalıklar ve kötü beslenme gibi önemli unsurlar gıda intoleransına sebebiyet veriyor. |
Kişide Gıda İntoleransı Nasıl Anlaşılır?
Gıda duyarlılığı yani gıda intoleransı, tepkimenin ortaya çıktığı süreç olarak da kişiden kişiye göre değişebiliyor. Besin tüketildikten hemen sonra, bir saat sonra, ertesi gün veya iki gün sonrasında bile vücutta reaksiyon gösterebiliyor. Bu sebeple kesin bir zaman kavramı içinde ortaya çıkmadığından, kişiler hassasiyet gösterdikleri besinin hangisi olduğunu bilmeden tüketmeye devam edebiliyor ve sağlığını riske atabiliyor. Bu sebeple reaksiyonların daha da şiddetlenmemesi adına, eğer kişide semptoma rastlanıyorsa çok geçmeden test yaptırması gerekiyor. Elab Laboratuvarlar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aytaç Keskineğe; ‘’Gıda intoleransı testi yapılarak vücudun gıdalara karşı oluşturduğu IgG antikorları test edilir. Her bir besine özel proteinler içerir ve bu besinlere göre vücudun geliştirdiği reaksiyonlar izlenir. Kişinin tükettiği tüm besinlere ve sıklıkla tükettiği besinlere göre sonuçlar çıkarılır ve vücuda göre uygun olan besinler bu şekilde düzenlenir.’’ şeklinde aşamalarıyla belirtiyor. Gıda intoleransı olan kişinin aynı zamanda geçirgen bağırsak sendromu olarak tanımlanan hastalığa yakalanmış olduğu da ortaya çıkarken, mutlaka kişideki bağırsak florasına bakılarak ve testlerle incelenmesi gerekiyor.
Gıda İntoleransı Nasıl Tedavi Edilir?
Gıda intoleransına rastlanan vücudun tedavisi için ilk uygulanması gereken yöntem, sindirim ve bağışıklık sisteminin ters reaksiyon gösterdiği besinin diyet listesinden çıkarılması oluyor. 8 ila 12 haftalık süre ile diyet programından çıkarıldıktan sonra diyet programına eski semptomları ortaya çıkarmayacak miktarda, uzman tarafından eklenebiliyor.


eLAB Laboratuvar olarak verdiğimiz tıbbi laboratuvar hizmetlerinde, bağımsızlık, tarafsızlık, gizlilik ilkelerine sadık kalarak ve etik değerlerden ödün vermeden, müşteri ihtiyaçları ve geri bildirimlerini göz önünde bulundurarak müşteri odaklı hizmet vermeyi kendimize hedef edindik.